Site Overlay

Cas Clínic 3: “L’Ona, exuberància i descontrol”

L’Ona té 15 anys, ve amb la seva mare, que diu que necessita alguna cosa que la calmi.
Quan fem l’entrevista hi són totes dues, a vegades no estan d’acord, l’Ona creu que la seva mare exagera molt quan diu que sempre està alterada i que crida per no res als seus pares i germans.
L’Ona està diagnosticada de TDAH des dels 7 anys, però no l’han medicat mai, els seus pares no ho han volgut.

Segons m’explica la mare en privat, criar l’Ona ha estat difícil, ha tingut un alt cost energètic per als pares i també per als germans.

– A mesura que l’Ona es va fent gran costa menys… – diu la mare.

En la seva cara es reflecteix el cansament

– … Però tot i això desborda energia i necessita fer molt esport per poder desfogar-se.


El confinament total, de dos mesos i mig per la covid-19, ha sigut molt dur per ella i també per la seva família.


Em disposo a fer-li el primer tractament d’acupuntura a l’Ona. Tot i que se la veu nerviosa, de seguida que començo a parlar amb ella de temes informals, es mostra exuberant en la seva expressió, té opinió sobretot, és molt crítica amb el «sistema», inconformista, radical, molt desperta intel·lectualment, brillant en la seva dialèctica, però el seu discurs és a vegades dispers i poc fonamentat.


L’hi prenc el pols, és superficial en general, un pèl ràpid i encrespat, aprofundeixo i veig que falta solidesa en el pols al nivell profund.


El meu tractament serà «Ancorar el Qi», aquest terme explica que volem que el Qi no s’escapi, que
estigui «ancorat» com un vaixell al port, d’alguna manera volem assegurar-lo.


En Medicina Xinesa el Shen (la ment, la psique) s’entén com una forma d’energia Yang, poc tangible i que necessita una força contraposada (Yin) que la contingui, conservi, reguli. D’altra manera, el Shen pot descontrolar-se donant problemes que van des d’insomni o hiperactivitat mental, com a manifestacions lleus, fins a malalties mentals, en la seva expressió més extrema.


Tornem a l’Ona, posar 6 o 7 agulles és suficient perquè el pols de l’Ona canviï i es pugui percebre menys superficial i més arrelat. Es nota el canvi al moment, segueix desperta, però deixa de parlar, contesta amb monosíl·labs… l’acupuntura extraordinàriament ràpida en nens i adolescents!


Després de dues o tres sessions, les converses amb l’Ona continuen essent del mateix estil, em critica el sistema educatiu, ara també reclama que l’acupuntura es reconegui «perquè funciona!!», es queixa dels seus germans, té grans idees pel seu futur, vol ser «algú»!, ni pensaments de passar desapercebuda!


Efectivament l’Ona no canviarà, té una energia molt yang, no li para mai el cap, la tendència colèrica la sofreixen els més propers a ella, però també és una persona genial, que disposa de moltíssima energia creativa. Només té 15 anys, de moment el món (família, institut, amics de classe) és massa petit per allò que ella necessita expressar. És molt importat en un cas com el de l’Ona trobar elements que l’ajudin a transitar el que encara li queda per esdevenir una persona adulta. L’esport, l’acupuntura… també aniria bé un sistema educatiu més flexible i adaptable als diferents perfils de personalitat!


Parlant amb la mare, l’esgotament que mostra és palpable, no sap com lidiar amb la seva filla, convindria que posés més el focus en ella, d’aquesta manera no pot veure res de bo, ha tirat la tovallola. L’acupuntura la podria ajudar també a ella, podríem «restaurar» la seva energia esgotada, això li donaria una nova perspectiva, se sentiria més forta per lidiar amb una «ànima salvatge» com la seva filla, li tornaria la llum als ulls… no la veig receptiva, no li ho dic…


De moment espero poder seguir acompanyant l’Ona en el seu procés personal. És molt necessari contenir aquesta energia desbocada, no ho farem en 4 sessions, caldrà que entenguin que això és un
acompanyament, no una cura.

Si l’Ona pot canalitzar bé tot el seu potencial, podrà oferir moltes coses al món!

Banyoles, Novembre 2020

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *