Site Overlay

“Jo em quedo a casa!”

És bonic poder veure la bellesa dins la tragèdia. Això és quelcom comú dins el pensament Taoista…

En aquests dies se’ns planteja una gran aturada general, on tots i totes ens trobem en la situació totalment estranya i imprevista d’haver d’estar a casa, amb els nens sense escola i sense poder sortir al carrer…quin repte!

Jo també estic a casa, es clar, i tinc més temps d’escriure!

Avui em toca, donada la situació, parlar del Yin, dels «Recursos» del cos, de l’energia de Ronyó, del Jing… be, intentaré explicar-me i aportar-vos una perspectiva diferent per si us pot ser útil.

La Medicina Xinesa Clàssica es fonamenta sobre un concepte que no existeix en la medicina occidental, el Qi. Una aproximació a aquest terme podria ser «Força Vital».

El Qi compren dues polaritats energètiques, el Yin i el Yang… avui ens centraren en la polaritat Yin.

El Yin, quan s’observa en el context del cos humà, ens parla dels «recursos» disponibles per tal de fer front a tots els processos fisiològics. Inclou tota la part «material» del cos humà, des de la musculatura, l’esquelet, els òrgans, la sang i els fluids del cos… tota aquesta matèria física és «energia potencial», combustible, que el nostre cos pot utilitzar i transformar per al seu funcionament. Quan calgui, el Yin es transformarà en Yang, que és «funcionalitat», acció, i aquesta transformació, permetrà tots aquells processos fisiològics normals, com la motricitat, el metabolisme, la regeneració cel·lular, l’activitat immunitària…

Per tant, és molt important disposar d’una bona quantitat de Yin. d’on prové el Yin? Com s’obté?

Una part d’aquest Yin l’obtindrem a través dels aliments. En aquesta feina ens hi ajudarà la Melsa, la mare nodridora del sistema dels 5 elements de la medicina Xinesa. Si el nostre sistema digestiu és eficient, obtindrem energia nutritiva i una part d’aquesta es podrà «consolidar» en forma de Yin.

Però no podem refiar-nos només dels recursos externs; com ens ho farem quan el sistema digestiu no estigui en òptimes condicions? O si, per exemple, no ens alimentem prou be?

Per això disposem d’una reserva; en la Medicina Xinesa el «banc» on hi tenim els estalvis energètics es el Ronyó, aquest òrgan no només pot guardar els excedents si n’hi ha, sinó que conté el Jing, que es una energia densa, que ens ve «de sèrie», es heretada. Algunes persones neixen amb una gran reserva de Jing, d’altres amb menys, però tothom disposa d’una quantitat de Jing suficient i quan aquest s’esgota la vida ja no es pot mantenir.

Aquest Jing amb el que cadascú de nosaltres ve al món s’ha de preservar, s’ha de cuidar, no es pot malbaratar!

I de quina manera ho hem de fer?

Dorms un mínim de 8 hores al dia? Vas a dormir abans de les 10:00 del vespre? Aconsegueixes dormir seguit? Si la resposta és NO, comencem malament.

Prens cafè o altres estimulants? Tens estrès? Es clar! Qui no? Llavors demanes més al cos del que li dones a canvi! vivim en una època en la que és molt impopular conservar el Jing!

Activitats com la lectura relaxada i la meditació, rebre un massatge suau… t’ajudaran a calmar la ment, i això desactivarà els reflexos d’hiperactivitat que consumeixen energia innecessària.

Cal entrar en un mode Yin (baixa activació) per recarregar el Jing

Cuinar, arreglar les plantes, escriure un diari, dibuixar, pintar mandales, fer mitja, tocar un instrument… totes aquestes activitats ens posen en la tessitura Yin, on el balanç despeses-guanys serà positiu.

Quina oportunitat tenim ara com a societat per cultivar els nostre Yin!

Intentem no perdre els nervis ni preocupar-nos excessivament. No entrem en pànic, no hi ha motiu, gairebé tots podem fer front al Coronavirus amb els nostres propis recursos. Reforcem el Ronyó, reforcem el nostre Yin, si ho fem ens estem regalant una assegurança de salut a molt baix cost!

Llistat de recomanacions per aquests dies YIN:

– Anar a dormir aviat i dormir 8 hores

– No prendre estimulants: Cafè i sucre sobretot. No abusar del te i del cacau.

– Buscar activitats Yin que t’aportin satisfacció i t’ajudin a passar l’estona sense agoviar-te i sense preocupar-te excessivament.

– Dedicar una estona al dia a fer estiraments, Ioga o Qigong, que t’ajudaran a desemboirar la ment i a activar el cos de forma suau i amorosa.

– Alimenta’t be, dedica temps a planificar els àpats i cuina amb consciència.

Si tens la sort de no haver de patir pel teu sou a final de més ets dels més afortunats, gaudeix del confinament al màxim!

Si ets dels que depenen del seu treball diari per cobrar a final de més, ja som dos! Intenta veure la bellesa dins la tragèdia i potser quan tot això passi hauràs guanyat menys diners però tindràs al teu «banc» intern una bonica quantitat de Jing, que te molt més valor que l’Euro!

Una abraçada!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *