Site Overlay

La Immunitat en el context de la Medicina Xinesa Antiga

La Medicina Xinesa Clàssica es calcula que té 5000 anys d’antiguitat. El primer tractat de Medicina Xinesa el Nei Jing, es va escriure el 1440 a. C.

Ja llavors s’introduïa el terme Wei Qi, que es podria traduir com a «Qi Defensiu» i que en termes de medicina occidental es pot equiparar a la Immunitat.

La Wei Qi s’origina a partir d’una complexa destil·lació on intervenen diferents òrgans (la Melsa, el Budell Prim i el Ronyó) i es distribueix gràcies al Pulmó.

La Wei Qi és una energia Yang, que implica una resposta molt ràpida i automàtica, es pot equiparar al Sistema Simpàtic, ja que també activa la resposta automàtica al dolor, o la reacció a la temperatura externa (suem si fa calor perquè s’obren els porus, i si fa fred ens posem de pell de gallina). A més, viatja també a través de la musculatura, d’aquesta manera el cos, de vegades, es contrau tot ell en resposta a un estímul extern, per exemple un ensurt. La Wei qi també es qui regeix el moviments musculars involuntaris (estomac, budells, batec del cor…)

També en aquella època la medicina Xinesa Clàssica introdueix el terme «Factor Patogen».

Hi ha Factors Patògens Externs (perquè provenen de l’exterior) i hi ha Factors Patògens Interns (originats en el propi cos) aquests poden ser, per exemple, d’origen emocional i no penetren a través de les capes defensives.

El Fred, el Vent, la Humitat, la Calor… son Factors Patògens Externs (recordem que aquesta descripció data d’una època en que no hi havia cap manera de visualitzar els microorganismes!).

El Coronavirus, per exemple, que viu i es transmet en condicions climàtiques de baixes temperatures es considerarà un Factor Patogen Extern Fred.

La Wei Qi viatja per la part més externa del nostre organisme proporcionant-nos una 1a barrera protectora a nivell de pell i orificis superiors (nas, boca, ulls orelles). Ja hem dit que és una energia que reacciona de forma automàtica, i així ho farà enfront un factor Patogen Extern.

El primer signe d’activació de la Wei Qi és l’esternut.

Després d’aquest primer reflex en vindran d’altres per anar fent front a l’intent de penetració del Factor Patogen i preservar els òrgans interns i la vida; calfreds, suor, febre… són altres mecanismes per mantenir els invasors a ratlla, és com en una batalla real on, quan falla una línia de defensa, se n’activa una altre. Però, que passa quan els sistema defensiu no està suficientment fort? O si el Factor Patogen en qüestió és molt virulent? En aquest cas serem vulnerables i pot perillar la nostra vida.

Des d’aquesta perspectiva podríem donar algunes pautes per reforçar la wei Qi.

1. La Wei Qi necessita per la seva formació la presència abundant de líquid.

2. La Wei Qi es forma a partir de l’energia nutritiva que prové dels aliments que ingerim.

3. Per mobilitzar la Wei i ajudar a expulsar el Factor Patogen Fred també cal Yang Qi (Calor intern)

D’aquí en podem extreure algunes senzilles recomanacions per reforçar l’organisme i permetre així tenir una Wei Qi robusta, que ens farà forts davant el Coronavirus i qualsevol altre Factor Patogen als que ja estem més avesats.

Recomanacions:

Descansar i dormir profundament és vital per repostar del desgast diàri, sinó anem erosionant els nostres propis recursos interns, inclosos els que calen per la formació de Wei Qi

– Alimentar-nos adequadament amb aliments poc processats, fent tots els àpats i mastegant per ajudar a la digestió i conseqüentment afavorint l’absorció per obtenir Qi nutritiu.

– Prendre sopes calentes, sobretot brous, que augmenten els líquids orgànics i a més aporten nutrició.

Evitar aliments freds i crus que refreden internament i demanen un esforç extra al sistema per la seva transformació.

– Al Pulmó li agrada el picant suau serà bo doncs, prendre infusions calentes de gingebre i canyella, per reconfortar aquest òrgan.

– No prendre estimulants que esgotaran innecessàriament les nostres reserves.

Com veieu aquestes recomanacions són senzilles i fàcils de complir, però no penseu que amb això farem front a un virus com del COVID-19. Preservar una immunitat forta no és feina d’un dia, demana consciència i replantejar-se coses que estem fent en el nostre dia a dia, que van totalment en contra de la nostra salut. L’estrès, dormir insuficientment, menjar de qualsevol manera, tirar de cafès o viure envoltats de camps electromagnètics posen molt a prova la Wei Qi…

Aquest escrit més que oferir una solució pretén ser una reflexió.

Els antics savis-metges xinesos van entendre, molt abans que nosaltres, com funciona el nostre organisme. Molt abans de desenvolupar cap tipus de tecnologia, només observant el seu entorn varen descriure com un organisme és infectat i com actua en resposta això, i hi varen fer front sense medicaments químics, ni vacunes, només escoltant i respectant els que el nostre cos necessita.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *