Site Overlay

La Medicina Xinesa i l’Acupuntura

La Medicina Xinesa Clàssica té més de 2000 anys d’antiguitat. L’Acupuntura és una de les maneres que té la Medicina Xinesa de tractar d’equilibrar el cos per tal de retrobar la salut. També utilitza altres mètodes, com la moxibustió (calor), massatges amb ventosa o espàtules, dietètica i fitoteràpia.

La Medicina Xinesa Clàssica veu l’ésser humà com un tot, contempla tant la part física, com  l’emocional i l’espiritual. Les tres parts es relacionen entre elles i per tant un fet emocional o una experiència vital poden impactar en l’aspecte físic del cos i expressar-se en forma de malaltia.

La Medicina Xinesa Clàssica va néixer en els temples Taoistes, els monjos que els habitaven dedicaven la major part del seu temps a observar la natura, el cel i van poder concloure moltes similituds entre els fenòmens que observaven i els mecanismes del cos humà. En els temples taoistes els monjos estudiaven medicina, fitoteràpia, dietètica, astronomia, cal·ligrafia… tenien una formació totalment holística i eren ascetes.

Aquests monjos van considerar l’home com una part del cosmos i com a tal, s’interrelaciona amb el medi, s’adapta i segueix els cicles còsmics. Rep energia del cel (Yang) i de la terra (Yin).

El Yin i el Yang són dues polaritats que formen part de la cosmovisió del taoisme, en la que es basa la Medicina Xinesa.

El QI és un altre dels elements diferencials de la medicina Xinesa. El Qi és la força motriu, l’energia vital, la força creadora. El Qi recorre el nostre cos a través dels meridians. És a través dels punts d’acupuntura que podem contactar amb el Qi del cos i treballant sobre aquests punts restablir-ne l’equilibri quan s’ha perdut, desbloquejar-lo si cal, o nodrir quan hi ha deficiència.

Actualment l’acupuntura utilitza agulles molt fines d’acer inoxidable i mànec de plata, ambdós metalls són molt bons conductors, ja que el flux de Qi pels meridians és molt semblant a un circuit elèctric. Però també es mobilitza el Qi esclafant determinats punts, o fent massatge intens (amb ventosa o espàtula) seguint el curs d’un meridià.

«El suau fluir del Qi és com el curs d’un riu en la natura, neix prim i pur, a estones corre molt fort, altres és suau i lent, en trams va profund sota terra, reapareix de cop a la superfície com una deu, o forma un llac que sembla que no tingui gens de moviment… de la mateixa manera es pot estancar i l’aigua es podrirà a causa de la calor i la humitat, o es pot assecar i deixar tota una zona erma i seca, o es pot contaminar per agents externs… totes aquestes imatges tenen paral·lelismes en el cos humà.»

Aquestes imatges ens ajuden molt a entendre els processos patològics i a triar un tractament concret per a cada cas. En Medicina Xinesa Clàssica no existeixen les malalties, tot es basa en l’estat energètic de la persona que tens al davant; a través dels polsos obtenim una imatge de com està el sistema energètic, de com es troben òrgans i meridians. La simptomatologia és també una eina essencial per decidir el tractament, així com l’observació externa de la persona que tens al davant, (color de la pell, olor que transmet, qualitat de la veu…)

La Medicina Xinesa, després de 2000 anys, ens aporta solucions, ens dóna eines i ens acompanya per tenir una vida llarga i saludable que és el que l’ésser humà persegueix des de temps immemorials.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *