Site Overlay

És l’Acupuntura una pseudociència?

L’Acupuntura no és una ciència, ni tampoc una pseudociència, ni pretén ser-ho, ja que l’Acupuntura és anterior al concepte «Ciència» pròpiament. La ciència té, encara no, 200 anys i l’Acupuntura, com a tècnica de curació a l’empara de la medicina Xinesa Clàssica o Tradicional, s’estima que té uns 3.000 anys.

 

Tots els intents de fer de l’Acupuntura una ciència són moderns, i forçats pel fet que, per tal que sigui reconeguda, s’ha cregut necessari donar-li forma de ciència o, com es diu ara, de pseudociència (qui s’ha inventat aquesta paraulota??)

La societat occidental basa la seva «veritat» en el mètode científic, de manera que el que no és demostrable científicament, passa directament a ser fals, erroni, una estafa… així doncs res no té credibilitat  fins que no es demostra (científicament) el contrari.

La medicina Xinesa Clàssica i les seves variants posteriors, tenen la seva raó de ser  en dos conceptes filosòfics, el Qi i la dualitat Yin-Yang. Ambdós, pilars de la cosmovisió oriental antiga i que no tenen comú denominador en el pensament occidental.

Si ens posem cartesians, mai, mai, mai, podrem donar credibilitat a una «disciplina, art, ciència…», que tingui com a fonamentació uns principis no reconeguts pel pensament racional occidental. Però, som realment només això?? No seguim tenint molts buits de coneixement i moltes preguntes sense resposta?? Ens satisfà totalment el nostre model científic?? Quina tossuderia això de voler tenir constatació científica de totes i cadascuna de les nostres veritats!!

Em dedico a l’acupuntura des de fa ja uns quants anys, i a hores d’ara ja no necessito cap demostració científica! Els resultats ens avalen, milers de persones ens demanen tractament, venen a nosaltres quan no han trobat solució en la medicina convencional, i molts (no tots, és clar!) troben millora, alleujament o curació, i a més a més moltes vegades, les medicines holístiques  proporcionen  comprensió dels mecanismes que els han portat a emmalaltir i per tant son també teràpies preventives. Els nostres clients no venen abduïts, no venen enganyats, la gent (molta!) es tracta amb les teràpies naturals, alternatives, complementàries (poseu-los el nom que vulgueu!), per què els funciona, ni més ni menys.

Aquest nou «relat» alertant de què les «pseudociències» poden interferir en els tractaments convencionals, d’on sorgeix? No serà que hi ha interessos al darrere? Perquè, d’on surt de cop i volta, tota aquesta alarma mediàtica que no obeeix a cap realitat social?

El que aquest «relat» conté, és un discurs paternalista per, suposadament, protegir als ciutadans d’uns «presumptes» estafadors, xarlatans que venen fum i que es lucren a costa de la ignorància de la població.

M’indigna que ens tractin així! Els ciutadans a qui es dirigeix aquest missatge és adult, te criteri i, tal com jo ho veig, és totalment ofensiu que se’l tracti d’aquesta manera ens uns mitjans de comunicació, que es vanten de ser plurals, i independents. I, compte! Perquè en aquesta croada contra les teràpies alternatives hi ha consens total, no he sentit cap partit polític alçar la veu a favor de la llibertat de poder decidir com volem cuidar de la nostra salut!

Per acabar aquest article i, en honor als fonaments taoístes, que és d’on neix la Medicina Xinesa més antiga, us regalo aquesta cita de Lao Tse:

«Al centre del teu ésser hi tens les respostes; Saps qui ets i saps què vols»

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *