Site Overlay

«Què és l’Acupuntura? Què em fan les agulles? Per què em poses aquesta agulla?»

En els més de 10 anys d’experiència com a acupuntora, he hagut d’esforçar-me infinites vegades en respondre als meus pacients de manera breu i entenedora,  preguntes com aquestes: “Què és l’Acupuntura?” “Que em fan les agulles?” “Perquè em poses aquesta agulla?”

He de dir que m’he sorprès jo mateixa moltes vegades de les respostes enginyoses que se m’acudien fruit de la improvisació del moment. I és que la medicina Xinesa no és una cosa fàcil d’explicar, pots fer analogismes, comparacions, i intents de racionalitzar-la, però igual que el concepte filosòfic que la va originar, el Tao, (“Tao que es pot explicar no és el Tao”. Lao Tse), els fonaments amb què es regeix l’acupuntura i la medicina Xinesa Clàssica, sempre que hi poses paraules en limites l’abast i en deixes bona part al tinter.

Però tot ésser curiós mereix una resposta al seu desig de saber, i per tant, faig sempre tot el possible quan en una sessió d’acupuntura el pacient em fa preguntes sobre l’acupuntura i els seus fonaments.

Una explicació de les que he trobat i que m’agrada molt és la següent:

En una sessió d’acupuntura les agulles són l’eina amb la qual jo em puc comunicar amb el teu cos, més exactament amb la part energètica del teu cos. Utilitzo les agulles com una mena de llenguatge, i amb aquest llenguatge dono “missatges” al teu cos de com reconduir l’energia (el Qi) i guío al teu cos cap a l’ “equilibri”, és a dir, cap a la salut.

M’agrada el símil perquè el llenguatge, igual que l’Acupuntura dóna molt de marge a cadascú a l’hora d’utilitzar-lo. Cadascú utilitza el llenguatge per expressar-se a la seva manera i com ha après dels seus pares i del seu entorn. De la mateixa manera, cada acupuntor troba el seu camí amb les agulles per comunicar-se amb el Qi, i ho fa segons ha après dels seus mestres i també del que va experimentant dia a dia.

Be, ja acabo, tornant al que deia al principi, cada vegada que poses paraules per explicar què és o com funciona l’Acupuntura, la redueixes injustament i en deixes fora bona part de la seva essència. Només he volgut compartir aquest “intent” d’apropar l’art ancestral de l’Acupuntura als dignes curiosos que llegiran aquestes pàgines. Salut i que el Qi us flueixi harmònicament

Elisabet Robles-ACUPUNTORA

www.saucterapes.cat

(Article publicat a l’Agenda de Banyoles “Especial salut” setembre 2017)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *